Time

Time je bila jedna od najpopularnijih jugoslovenskih rok grupa, koja je osnovana 1971. godine.

Nakon odlaska iz sastava Korni grupa, Dado Topić zajedno sa Vladimirom Mihaljekom formira grupu Time. Prvi album izdaju 1972. godine, zatim 1975. Time II i 1976. Život u čizmama sa visokom petom. Nakon brojnih koncerata i nastupa po raznim festivalima, sastav 1977. prestaje sa delovanjem.

Početak
Dado Topić u septembru 1971. odlazi iz sastava Korni Grupa i u Zagrebu uz pomoć menadžera Vladimira Mihaljeka osniva sastav Time. Sastav je službeno nastao u novembru 1971, postavu su činili: Dado Topić, vokal, Tihomir Pop Asanović, klavijature, Vedran Božić, gitara (bivši član Robota), Mario Mavrin, bas, Ratko Divjak i Brane Lambert Živković, klavir i flauta.

Time: prvi album
Prvi LP izdaju 1972, za koji je Topić većinu kompozicija napisao još dok je bio član Korni grupe. Prvi tiraž štampan je u pet stotina primeraka, jer se u to vreme nije verovalo da domaći album ima komercijalni potencijal. Kako je prodaja krenula iznenađujuće dobro, ploča je godinama kasnije redovno naknadno štampana (CD reizdanje iz 1990. godine sadrži bonus kompozicije Makedonija i Da li znaš da te volim). Na albumu se našla epski široka kompozicija Za koji život treba da se rodim, džez orijentisana Kralj alkohol (muzika Alberto Krasnići), Istina mašina, neobavezna Hegedupa upa i balada Pjesma No. 3. Originalna postava dala je nekoliko vrlo ubedljivih koncerata, a onda je počelo sa odlascima muzičara što je postala karakteristika sastava tokom čitave karijere.

Topić je nekoliko meseci proveo u Nemačkoj gde je sa Vedranom Božićem svirao po klubovima, a Asanović je otišao na turneju u SSSR kao član Novih fosila. Po povratku u zemlju, Topić je nastupao sa Jugoslovenskom pop selekcijom koju je osnovao Pop Asanović. Sastav Time i Pop selekcija učestvovale su na Svetskom festivalu omladine u Berlinu, u tadašnjoj istočnoj Nemačkoj gde su dobili nagradu za Asanovićevu kompoziciju “Berlin”. Svirali su u Austriji kao predgrupa na turneji engleskog sastava East of Eden, kao i na BOOM festivalu 1973. godine, a njihova kompozicija Reci mi ciganko što u mome dlanu piše objavljena je uživo na albumu BOOM Pop Fest ’73 (Jugoton 1973).

Time II
Početkom 1974. Topić je učestvovao na snimanju albuma Majko zemljo Tihomira Asanovića na kome je pevao i bio je autor muzike i tekstova. Članovi Pop selekcije osnovali su kasnije sastav September s kojima je Topić povremeno nastupao. U dva navrata, tokom 1974, Topić je bio u zatvoru zbog izbegavanja vojne obaveze. Tokom boravka u vaspitnoj ustanovi napisao je kompozicije za sledeći album Time II koji je snimio s Asanovićem, Divjakom i Dragim Jelićem iz YU grupe koji je u to vreme u Ljubljani boravio na odsluženju vojnog roka. Album izlazi 1975. od izdavača PGP RTB. Topić je svirao bas, a na ploči su se našli trominutni hitovi “Alfa Romeo GTA”, “Dok ja i moj miš sviramo Džez”, zatočeništvom inspirisana Živeti slobodno, balade Da li znaš da te volim, “Divlje guske” i “Balada o 2000” za koju je muziku napisao Alberto Krasnići.

Završivši snimanje, novembra 1974. otišao je na odsluženje vojnog roka u Celje. Po izlasku iz vojske, oktobar 1975. g. kratko je promovisao drugi album, a zatim se preselio u London gde je kao basista svirao sa sastavom “Foundations”. S njim u grupi bio je i Petej i oni su odsvirali 43 koncerta po Engleskoj. Posle te turneje Topić i Petej su u Jugoslaviji obnovili Time. Ubrzo im se pridružio engleski klavijaturista Kris Nikols.

Život u čizmama sa visokom petom
Time su svirali na BOOM festivalu 1976. i koncertna verzija kompozicije “Da li znaš da te volim” zabeležena je na ploči BOOM ’76 (PGP RTB 1976). Sledeći njihov album Život u čizmama sa visokom petom, Topić je snimio u Minhenu sa muzičarima: Vedran Božić (gitara), Kris Nikols (klavijature), Ratko Divjak (bubnjevi), Karei Čarli Novak (bas gitara), Ivan “Piko” Stančić ( bubnjevi) i Zdenka Kovačiček (prateći vokali). Ovom pločom Topić je ponudio koncepcijski album koji za temu ima život rok zvezde. Na materijalu nalazi se hit kompozicija Rokenrol u Beogradu. Sledeće dve godine Topić je redovno svirao oproštajne turneje grupe Time. Tako je snimak njihovog nastupa održanog 6. novembar 1976. u novosadskom studiju “Ivi” zabeležen na dvostrukom kompilacijskom albumu “Randevu s muzikom” (Jugoton 1977). Uz druge sastave, Time je zastupljen sa kompozicijama “Život u čizmama sa visokom petom” i “Divlje guske”. Krajem 1977. propala je kombinacija sa super grupom “K2” u kojoj je trebalo da budu Kornelije Kovač, Dado Topić, Ratko Divjak, Čarli Novak, Sloba Marković i Josip Boček. Kada su se krajem 1977. godine Petej i Vedran zaposlili kao studijski muzičari, grupa Time je zvanično prestala sa radom.

Nakon Tajma
Topić i Nikols su pristupili beogradskom sastavu Ribeli koja je ime promenila u Mama Ko Ko. Redovno su nastupali u Domu omladine Beograda i pratili Zdravka Čolića na turneji Putujući zemljotres. Brojni verni obožavaoci teško su mu oprostili što je kao basista bio u pratećoj grupi tipične pop zvezde. Topić je u duetu s Borisom Aranđelovićem pevao na singlu sastava Smak Na Balkanu 1979. godine.

Sa Slađanom Milošević Topić je za Pesmu Evrovizije snimio pop kompoziciju Princeza koja se pojavila na maksi singlu. Uspeh te saradnje doveo je do objavljivanja zajedničkog CD-a na kome se nalazi izbor kompozicija iz njihove muzičke karijere.

Krajem osamdesetih Topić se preselio u Austriju gde je 1993. godine objavio mini CD “Call it love”. Na njemu su četiri mejnstrim orijentisane pesme.

Godine 1998. Topić je sa Vedranom Božićem, Ratkom Divjakom i mladim muzičarima ponovo pokrenuo grupu Time, ali samo povremeno nastupaju.

Izvor: Wikipedia