Tonči Huljić & Madre Badessa

Tonči Huljić rođen je 29. listopada 1961. u Splitu, Hrvatska gdje i danas živi. Završio je srednju glazbenu školu i studij prava. Iako zbog prirode svog posla tijekom godine često boravi u Zagrebu, Londonu i Beogradu, kaže da stvaralački može djelovati jedino tamo odakle su mu korijeni – u Splitu i na otoku Hvaru, i zato svaki slobodan trenutak koristi za bijeg u svijet kreacije koji tamo nalazi.

Mediteransko ozračje, ali i utjecaj različitih kultura i glazbenih utjecaja prostora bivše Jugoslavije ostavilo je traga u strukturi melodije i aranžersko-produkcijskih rješenja. 80-ih godina zajedno s desetak godina starijim kolegama pokreće pop grupu „Magazin“ s kojom ostvaruje izuzetne tiraže i višegodišnje turneje po republikama bivše Jugoslavije, prilagođavajući melodije multietničnosti prostora i publike. Upravo taj talent za asimiliranje i otvorenost kreacije pokazat će se vrlo bitnim za uspjeh na svjetskom tržištu gdje je započeo kompozitorski rad upravo afirmacijom takvog glazbenog stila, u kombinaciji sa zvukom klasike.

Tijekom 90-ih intenzivira skladateljski rad i počinje pisati i stvarati karijere za veliki broj izvođača. Velike naklade i popularnost izvođača koji su njegovali specifičan pop folk zvuk rezultirali su i službenim priznanjem za najprodavanijeg autora 90-tih godina prošlog stoljeća ali su isto tako izazvale nesklonost kritike koja je smatrala takav stil i spoj glazbe i posla previše okrenutim profitu a manje umjetnosti. U to vrijeme pokreće i vlastitu nakladničku tvrtku „Tonika” koja i danas brine o skladateljskom radu i pravima osnivača, te autora i izvođača s kojima surađuje. U tim godinama odlazi tri puta na Eurosong, gdje započinje njegov uspješan put na međunarodnu autorsku scenu sa spojem klasike, folka i popa kroz pjesme „Nostalgija”, „Strigs of my heart“ i posebno „Marija Magdalena“ kojoj je na svojevrstan način i spriječena pobjeda uz prijetnju diskvalifikacijom 1999. godine. Ali daljnji razvoj karijere pokazao je da je njegov stil primijećen – iste godine britanski producent i menadžer Mel Bush, zaslužan za karijere velikog broja svjetskih izvođača koji su obilježili povijest rock i pop scene, predlaže mu da naprave zajednički posao. U Londonu zajednički osnivaju nakladu „HUSH Music“ i već s prvim projektom crossover ženskog kvarteta BOND ostvaruju svjetski uspjeh. Singl „VICTORY” u 21 zemlji dolazi na prva mjesta top ljestvica uključujući i BILLBOARD ljestvicu u kategoriji crossover. Pjesma je korištena kao glazbena podloga, a članice grupe su sudjelovale u realizaciji filma XXX vol 2. Huljićeve se pjesme sve češće koriste i u svjetskoj promociji velikih brandova (TOSHIBA, RAIMOND WAILLE), kao i u promociji filmova (CASANOVA) .

I slijedeći zajednički projekt, crossover pijanist MAKSIM MRVICA ostvaruje svjetsku karijeru i iznimnu popularnost u cijeloj Aziji. Do sada su zajednički kroz nakladu HUSH i distribuciju kuća UNIVERSAL i EMI realizirali 9 projekata i višemilijunsku nakladu i rasprodane turneje. Oženjen je, otac sina i kćeri. Svi se bave glazbom. Ono najbolje tek dolazi…

Izvor: Facebook