Urban & 4

Damir Urban bavi se glazbom i slikarstvom od najranijih dana. Godine 1984. oformljuje grupu La bellona gdje svira bas gitaru te radi tekstove i glazbu. S grupom bilježi i svoje prve javne nastupe, no, nažalost, iz tog perioda kao jedini dokument ostaju tek lošije demo snimke. Nakon grupe La bellona, Urban s još dvojicom glazbenih istomišljenika snima snimke za projekt pod imenom Fallstaf, ali nikada pod tim imenom javno ne nastupaju.

Nekoliko godina kasnije, tijekom 1986. nastaje grupa Laufer u kojoj je Urban autor tekstova, koautor glazbe i vokal. Grupa sudjeluje na svim važnijim gitarijadama te nakon brojnih nastupa u zemlji i inozemstvu njihove pjesme izlaze na nekoliko kompilacijskih albuma (između ostalog, i na albumu subotičkog festivala). Prvi samostalan album grupe Laufer je The best off koji je objavljen tek 1993. za slovenskog izdavača Coronu Records. Na tom albumu nalaze se hitovi Moja voda, Svijet za nas, Lopov Jack i dr. Pjesma Moja voda dobiva i nagradu tada najslušanijeg radija u Hrvatskoj, Radio Velika Gorica, za hit godine. U izdanju Trip Recordsa (Croatia records) godinu dana kasnije izlazi album Pustinje, za koji grupa osvaja Porin za najbolji rock album te još neke nagrade. Dvije godine kasnije Croatia Records objavljuje album E.P. gdje se uz nove autorske pjesme nalaze i drugačije, integralne verzije pjesama Govorim u snu i Mjesečev rog.

Zbog autorskih nesuglasica grupa Laufer prestaje s radom, a Urban uz pomoć prijetelja okupljenih pod imenom „4“ radi na solo albumu Otrovna kiša. Neposredno uz izlazak novog nosača zvuka dobiva Porina za duet u pjesmi S dlana boga pala si, koju izvodi s riječkim bendom En face, te nagradu za najbolji rock vokal. Godine 1996. izlazi album Otrovna kiša u izdanju Izabele Records s hitovima Astronaut, Nebo, Robot i dr. Album je nominiran za diskografsku nagradu Porin u čak tri kategorije: za najbolji video spot (za pjesmu Nebo), za najbolju produkciju i za najbolju snimku. Zbog nezadovoljstva s poslovanjem producentske kuće Izabela Records, Urban prekida suradnju i potpisuje ugovor s tada najvećom diskografskom kućom u Hrvatskoj, Croatiom Records.

Album Žena dijete, koji je Croatia Records objavila krajem srpnja 1998. godine, od strane kritičara ocijenjen je kao najbolji album u toj godini, a pjesme Black tatoo, Odlučio sam da te volim i Mala truba vrlo su brzo došle na sam vrh domaćih top ljestvica. Zaslužene kritike potvrdila je i novinarska rock nagrada Crni mačak na kojoj je Urban osvojio čak 6 kipića te tako postao apsolutni pobjednik nagrade koja se može smatrati prethodnicom diskografske nagrade Porin. To je uskoro i potvrđeno jer je Urban, između ostalih, osvojio i Porina za najbolji rock album, a Porina koji je osvojio u kategoriji alternativnog rocka odbio je, rekavši jednostavno da on ne spada u tu kategoriju. Album Žena dijete svrstan je također i među deset najboljih albuma u razdoblju od 1990. do 2000. g.

Fantastični live koncerti na kojima publika uvijek željno iščekuje nove Urbanove glazbene uratke dokaz su veličine tog karizmatičnog glazbenika. Iako je najavljivao album Merkur odličnom pjesmom Moja, koja je po tko zna koji put potvrdila njegovu vrijednost, album nikada nije objavljen. Spot za Moju zabranjen je za emitiranje zbog eksplicitnog sadržaja koji prikazuje istospolne ljubavnike i tek su rijetki sretnici imali priliku vidjeti ga u kasnim večernjim terminima domaćih TV postaja. Prvobitnu koncepciju albuma na kojem su trebali gostovati brojni naši umjetnici poput Matije Dedića, priznatog hrvatskog jazz glazbenika (u pjesmi Moja), Urban je zamijenio sasvim novim, ali prepoznatljivim zvukom.

Da je riječ o pravoj glazbenoj poslastici, dokaz je bio i singl Spelujem ti ispriku koji se našao i u prodaji. Ova pjesma, kao i još nekoliko hitova poput Kornjače, Mjesta za mene i Gledaj i vidi, nalazi se na albumu Retro objavljenom pred kraj 2004. Prve promocije ovog albuma održane su u SAD-u, na svirkama u Chicagu i New Yorku, među kojima je svakako najznačajnija ona održana u kultnom njujorškom klubu CBGB. Također, tim albumom bend je bio nominiran za MTV Adria nagradu u kategoriji Best act.

Do objavljivanja albuma Hello!, Urban je održao i veliki koncert s Orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca u riječkoj tvornici Torpedo, glumio u predstavi HNK Ivana pl. Zajca u koreodrami “Dama s kamelijama”, imao više nego uspješnu samostalnu izložbu ulja na platnu u Opatiji itd.

Dugogodišnje prijateljstvo s renomiranim kantaurorom Gibonnijem rezultiralo je i zapaženom suranjom na pjesmi “Posoljeni zrak”, kao i brojnim gostovanjima na koncertnim nastupima. Glazbena suradnja započeta na pjesmi “Posoljeni zrak” nastavila se i na Gibonnijevom albumu “Toleranca” (u istoimenoj pjesmi) kao i na koncertnim promocijama tog albuma, ali i Gibonijevim gostovanjem na albumu Hello!.

Album Hello! sniman je Rijeci, masteriziran u New Yorku, a za koji je omot radio poznati dizajner Mirko Ilić, naišao je na sjajan odaziv publike i kritike. Nakon spota za pjesmu Magnet, snimljen je i video spot za pjesmu Hiroshima.

Također, pjesmu “Glas jeka” (s album “Hello!”) je vrlo uspješno i zapazženo obradio djevojački zbor “Ex Mozartine” te je za istu pjesmu snimljen i video spot.

U pauzi do snimanja novog materijala Urban&4 izdali su live album pod nazivom “No mix! No sex!”, koji je snimljen u riječkom klubu Stereo, za vrijeme dvaju koncerata (dva dana zaredom). Producent ploče je Vlado Simcich Vava (gitarista ex Laufera), a materijal je izdan upravo onako kako je i snimljen, bez ikakavih naknadnih popravljanja ili nadosnimavanja, kako bi se zadržala vjerodostojnost koncertnog nastupa. Omot albuma čine skice i crteži Damira Urbana.

Iste godine Urban ima samostalnu izložbu radova pod nazivom “40 stanica” u zagrebačkoj galeriji “Velvet”. Izložba je bila sastavljena od umjetničko-prostornih instalacija, glazbe i mirisa kao projekcija Urbanova djetinjstva i korijena kojima se on na svojevrstan način vraća. To je bilo trodijelno putovanje kroz sjećanja u kojem on veže fizičke elemente, miris i zvuk prikazujući ih kao neraskidivu simbiozu povratka u djetinjstvo.

2011. godine Urban, nakon više godina suradnje sa Croatia Recordsom prelazi u novu diskografsku kuću Aquarius Records s kojom potpisuje ugovor.

2011. godine Damir Urban snima i Porinom nagrađen album sa svjetski poznatim violončelistom Stjepanom Hauserom (2cellos). Album „Urban & Hauser“ kroz devet pjesama spaja klasičnu i rock glazbu, a ključ po kojem su odabirani naslovi bazira se uglavnom na interpretaciji Urbanovih uspješnica. Mjesto na albumu našle su i dvije pjesme drugih autora „Everybody hurts“ i “Ostavljam te samu”, te skladba „Alone“ Giovannija Sollima, koju je odsvirao sam Stjepan Hauser. Također, za jednu od pjesama s albuma, Black Tattoo, snimljen je i spot.

Vokalna suradnja s grupom “Vatra” na pjesmi “Tremolo” rezultirala je diskografskom nagradom “Porin” u kategoriji suradnje godine, a i nominacijom za hit 2011. godine.

Godine 2012. bend odlazi na 12 dana u izolaciju, na Žumberačku goru, te tamo snima materijal za novi album. U improviziranom studiju, u kući koja je bendu tih 12 dana bila studio i dom, snimljene su pjesme koje su uvrštene na zadnje izdanje: “Kundera” (EP).
Naslov izdanja, inspiriran je jednim od najvećih živućih pisaca današnjice, kao i njegovim remek djelom “Besmrtnost” pa se taj lajt-motiv smrtnosti i naša nespremnost na nju, kao nekakav nazivnik, provlači kroz album. EP sadrži šest pjesama, a na proljeće bend ima namjeru izadati svojevrsni “nastavak” albuma. (Naime, tijekom boravka u izolaciji bend je snimio 15ak pjesama dio kojih će se naći na izadnju u 2013. godini). Za pjesmu Ako se napijem do smrti, drugi singl s albuma, snimljen je i video spot.
Album “Kundera” bio je nominiran u četiri kategorije, a Porina je osvojio za rock album godine, te za izvedbu grupe s vokalom (za pjesmu “Atom”). U 2013. godini Urban&4 su dobili i nagradu MTV Gold Award za pjesmu Ako se napijem do smrti, za 2012. godinu.

Također, u 2012. godini Urban je (i dio njegova benda) sudjelovao u studentskoj predstavi “Ptice” (po elementima Aristofanovog djela “Ptice”), koju je režirao Rade Šerbedžija, i to i kao glumac i kao glazbenik. Krajem godine odigrao je i malu ulogu u filmu redatelja Nikole Vukčevića, koji će biti prikazan u 2013. godini. Bend je za isti film snimio i skladbu.

Urban se i ranije bavio glumom ( filmu ”Mondo Bobo” Gorana Rušinovića ) i glazbom za kazališne predstave ”Rock ’n’ roll” (1998.) i ballet noir ”Torsija” (2004.) Emila Matešića (snimljen je spot za pjesmu ”16 miles” iz predstave).

Od 2012. godine traje Urbanova suradnja sa Sveučilištem u Rijeci, a 2013. godine je planirano i postavljanje njegove zvučne instalacije (arhitektura zvuka) na sveučilišnom Kampusu u Rijeci (u zgradi Filozofskog fakulteta, kao i prostoru ispred zgrade).
Također, ove godine će premijerno biti prikazan dokumentarno-eksperimentalni film “Možete li se sjetiti?”, snimljen tijekom izolacije i snimanja novog glazbenog materijala.

Damir Urban je dobitnik Nagrade grada Rijeke 1999. godine, a od 2004. do 2009. bio je član Vijeća za nove medijske kulture u Ministarstvu RH.

Izvor: Facebook


 1. Urban & 4 – Iskra
 2. Urban & 4 – Blizina
 3. Urban & 4 – Limun
 4. Urban & 4 – Otjeraj
 5. Urban & 4 – Kada se voda povuče
 6. Urban & 4 – Dva metra (balada o vojniku)
 7. Urban & 4 – Ribe
 8. Urban & 4 – Malo je
 9. Urban & 4 – Pasolini
 10. Urban & 4 – Priđi mi bliže
 11. Urban & 4 – Leteći Holandez
 12. Urban & 4 – Sutra ćemo pričati
 13. Urban & 4 – Gluposti u dvoje
 14. Urban & 4 – Kundera (Atom)
 15. Urban & 4 – Fasum aga (Ubrzanje)
 16. Urban & 4 – Kasno je za ljubav (Ruske šume)
 17. Urban & 4 – Ako se napijem do smrti (Mol)
 18. Urban & 4 – Otporan na život (Dječji glas)
 19. Urban & 4 – Dajem vuka (Bach)
 20. Urban & 4 – Sunce
 21. Urban & 4 – Magnet
 22. Urban & 4 – Bambita
 23. Urban & 4 – Kauboji modre niti
 24. Urban & 4 – Negativ
 25. Urban & 4 – Hirošima
 26. Urban & 4 – Glas jeka
 27. Urban & 4 – San o životu
 28. Urban & 4 – Ništa sveto
 29. Urban & 4 – Žito
 30. Urban & 4 – Mjesto za mene
 31. Urban & 4 – Gledaj i vidi
 32. Urban & 4 – Albino
 33. Urban & 4 – Negledljiva
 34. Urban & 4 – Kornjača
 35. Urban & 4 – Najmanja od najmanjih
 36. Urban & 4 – Tako glupi
 37. Urban & 4 – Jedna od onih bez naslova
 38. Urban & 4 – Spelujem ti ispriku
 39. Urban & 4 – Tvoj gen
 40. Urban & 4 – Privatni Romeo
 41. Urban & 4 – Mala truba
 42. Urban & 4 – Black tattoo
 43. Urban & 4 – Žena dijete
 44. Urban & 4 – Odlučio sam da te volim
 45. Urban & 4 – Samo
 46. Urban & 4 – Insekt
 47. Urban & 4 – Ruke
 48. Urban & 4 – Duga
 49. Urban & 4 – Otrovna kiša
 50. Urban & 4 – Nebo
 51. Urban & 4 – Astronaut
 52. Urban & 4 – XTC
 53. Urban & 4 – Mravi
 54. Urban & 4 – Ocean
 55. Urban & 4 – Robot
 56. Urban & 4 – Nuclear baby
 57. Urban & 4 – Kralj pola srca
 58. Urban & 4 – Previše
 59. Urban & 4 – Otrovna kiša (instrumental)