Valentino

Valentino je pop-rok grupa iz Sarajeva. Melodični hitovi ih svrstavaju u jedne od najpopularnijih grupa osamdesetih godina u Jugoslaviji.

Istorija

Grupu Valentino je 1982. godine osnovao gitarista Zijo Rizvanbegović, koji je i kompletan autor. Muzičare je prikupljao postepeno, dok je za pevačem tragao godinu dana, da bi se nakon oglasa u listu „Oslobođenje” grupi priključio pevač Suad Jakirlić Jaka. Originalnu postavu su činili basista Emir Čolaković, bubnjar Dubravko Smolčić i klavijaturista Igor Tajemnica.

Jeseni 1983. godine objavljuju svoj debi album „No.1”, sa hit singlom „Volim te još”, gde ženski vokal peva Amila Sulejmanović. Pored nje na albumu su gostovali Goran Bregović, Milić Vukašinović, zatim frontmen grupe Gino Banana Srđan Jevđević, kao i Mladen Pavičić Pava, koji će kasnije ostvariti veliki uspeh sa grupom Plavi orkestar. Prve nastupe su imali kao predgrupa Bijelom dugmetu po SR BiH, a u Beogradu su prvi put nastupali u Domu sindikata, otvarajući koncert Bajagi i instruktorima.

Pred drugi album „No.2” dolazi do promena u bendu, tu je novi klavijaturista Joško Gujinović, kao i dva člana grupe Bonton Baja, bubnjar Ademir Volić Kufi i multinstrumentalista Nikša Bratoš, koji će znatno obogatiti zvuk grupe Valentino. Sa albuma su se izdvojile „Bez tebe”, „Ponekad se sjetim da postojiš”, „U vrelini noći” kao i balada „Ne, ne boj se”. Prateće vokale su pevale duo Vrele usne, Lejla Trto i Amila Čengić, koje će sarađivati sa bendom i u kasnijim ostvarenjima.

1987. godine grupa snima treću ploču, za čiju se produkciju pobrinuo Nikša Bratoš. Kao i na ranijim ostvarenjima i ovaj album su pratili radijski hitovi, „Oka tvoja dva”, „Potonule lađe”, „Kada sam prvi put vidio tebe” i „Kad me više ne bude”. Ubrzo Suad Jakirlić odlazi u vojsku, a po povratku počinje raditi kao asistent na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. Nikša Bratoš, iako prelazi u Crvenu jabuku, nastavlja saradnju sa Valentinom.

Osipanje grupe nije poremetilo dalje planove Zije Rizvanbegovića, koji će već sledeće godine snimiti novi album „No.4”. Mesto vokalnog soliste zauzeo je pevač Gogo Prusina, koji je malo pre toga snimio album „Zapisano u zvijezdama” sa grupom Ime ruže. Četvrti album nastavlja već dobro potvrđani koncept radijskih i tv hitova, pa do publike dolaze pesme „Samo sklopi okice”, „Idu ptice selice” i „Pile moje”. Na ploči se nalazi i zanimljiv instrumental „Saksofoni lete u nebo”, pesma koju je Zijo komponovao tokom boravka na Tajlandu, gde je tražio inspiraciju za snimanje albuma.

Video-spot za pesmu „Zima ’90.” najaviće album „No.5 Ponekad noću dok spava grad”, prvi koji nosi naziv, a ne samo redni broj i izaći će decembra 1989. godine. Sa grupom prvi put sarađuje producent Željko Brodarić Japa. Uz video-spot i naslovnu numeru, izdvojile su se još i „Pričaj mi o njoj” i „Srce dam”.

Grupa je nastupala na festivalu MESAM sa pesmom „Kada struje nestane” 1991. godine, ali je raspad zemlje obustavio rad grupe. Članovi benda su bili rasuti svuda po svetu, a Zijo Rizvanbegović je u Visokom komponovao baladu „Bila kuća u centru grada” i nakon toga odlazi iz zemlje.

Novi početak

Zijo Valentino nakon života u Amsterdamu, stalno mesto boravka pronalazi u Nemačkoj gde će snimiti demo album „Moja kuća putujuća”, na kome prvi put preuzima ulogu glavnog vokala u grupi. U pesmi „Nema vize, ofentala, duldunga” gostuju Hari Varešanović, Alen Islamović i Saša Lošić.

Leta 2001. godine Zijo obnavlja rad grupe i nastupa na festivalu „Sunčane skale” sa pesmom „Odlazim, korak naprijed, nazad dva”, a ubrzo zatim snima prvi studijski album nakon dvanaest godina „No.6 Sve su se moje cure udale”. Veoma gledanim video-spotovima za pesme „Kad se spuste zavjese” i „Upomoć”, povratnički album nailazi na pozitivne reakcije. Na albumu ponovo sarađuje Nikša Bratoš, kao i Vrele usne.

20 godina postojanja će obeležiti kompilacija „20 pjesama 20 hitova”, ciljno sa zakašnjenjem od godinu dana. Na disku su pored starih hitova uvrštene i „Miriše na tebe”, sa kojom su nastupali na festivalu u Budvi 2003. godine, balada „Ti govoriš dok šutiš”, u kojoj se koristi refren iz starog hita „Nisam se prodao” iz 1987. godine, kao i „Megamix”

Na dan zaljubljenih 2006. godine uz dnevni list „Kurir” je prodavan disk „Balade”, a iste godine će izaći i sedmi studijski album. Pažnju privlače pesme „Skini mi se bona sa mog telefona”, „Samo ljubi”, a album beleži i „Ja te Mićo ne volim” u kojoj gostuje pevačica narodne muzike Stojanka Novaković Stoja.

Na kompilacijskom izdanju „Platinum Collection” iz 2007. godine, nalazi se nova pesma „Šuplje cipele”, u kojoj gostuje glumica Marta Keler, sa kojom će Zijo Rizvanbegović nekoliko godina kasnije dobiti sina.

2011. godine, prvi uživo album „Samo sklopi okice” sadrži materijal snimljen na zatvaranju festivala „Beer Fest” u Beogradu 2009. godine.

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.
Dodajte biografiju
 1. Valentino – Aspirin protiv ljubavi
 2. Valentino – Boom
 3. Valentino – Ne može da gori more
 4. Valentino – Samo ljubi
 5. Valentino – Skini mi se bona sa mog telefona
 6. Valentino – Volim bass
 7. Valentino feat. Stoja – Ja te Mićo ne volim
 8. Valentino – Bila kuća u centru grada
 9. Valentino – Moja kuća putuje
 10. Valentino – Moje ime i prezime
 11. Valentino – Nemam vize, ofentala, duldunga
 12. Valentino – Pišem ti pisma svaki dan
 13. Valentino – Doviđenja, doviđenja
 14. Valentino – Moje zjenice u tvojim očima
 15. Valentino – Ponekad noću dok spava grad
 16. Valentino – Pričaj mi o njoj
 17. Valentino – Riječi noću pišeš
 18. Valentino – Samo Bog zna
 19. Valentino – Srce dam
 20. Valentino – Škorpija
 21. Valentino – Zima 90
 22. Valentino – Gori mi, gori
 23. Valentino – Idu ptice selice
 24. Valentino – Moje zlato
 25. Valentino – Ne mogu, ne mogu
 26. Valentino – Pile moje
 27. Valentino – Samo sklopi okice
 28. Valentino – Skloni se sa moga prozora
 29. Valentino – Kad me više ne bude
 30. Valentino – Kad sam prvi put vidio tebe
 31. Valentino – Lova mi ne treba
 32. Valentino – Ne brinem za nas
 33. Valentino – Ne daj mi da govorim u snu
 34. Valentino – Nema je nema
 35. Valentino – Nisam se prodao
 36. Valentino – Oka tvoja dva
 37. Valentino – Bez tebe
 38. Valentino – Jugovići
 39. Valentino – Najbolje godine
 40. Valentino – Ne, ne boj se
 41. Valentino – Ponekad se sjetim da postojiš
 42. Valentino – Reci kraj mojim rukama
 43. Valentino – U vrelini noći
 44. Valentino – Vrela usno
 45. Valentino – Crvena svjetla su daleko
 46. Valentino – Đavo
 47. Valentino – Pazi da ne pokvariš modernu frizuru
 48. Valentino – Pazi na ritam
 49. Valentino – Randevu
 50. Valentino – Špijuni
 51. Valentino – Volim te još
 52. Valentino – Voštane figure
 53. Valentino – Zaboravi moj broj
 54. Valentino – 300 godina
 55. Valentino – Boja tvojih usana
 56. Valentino – Come on
 57. Valentino – Iza ponoći
 58. Valentino – Kad se spuste zavjese
 59. Valentino – Kada struje nestane
 60. Valentino – Kucaćeš na vratima
 61. Valentino – Ljubi zlato
 62. Valentino – Odlazim
 63. Valentino – Sve su se moje cure udale
 64. Valentino – Upomoć