Vasilija Radojčić

Vasilija Radojčić (Kragujevac, 21. april 1936 — Beograd, 25. septembar 2011) je bila pevačica srpske izvorne i narodne muzike.

Rođena je u Kragujevcu, gde je završila gimnaziju. Posle toga diplomirala je francuski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1958. bila je solistkinja Radio Beograda, a od 1961. počela je da snima za PGP-RTB.

Pevačku karijeru je počela šezdesetih godina 20. veka. Mnoge njene pesme postale su hitovi koje slušaju različite generacije, evergrin. Kvalitetne interpretacije i glas obojen emocijama privukli su veliki broj poštovalaca. Snimila je veliki broj trajnih snimaka za arhiv Radio Beograda. Poslednji solo album snimila je 1989. posle čega je objavljivala samo albume sa najvećim hitovima. Ostala je upamćena kao čuvar srpske tradicije i kulture zbog čega je dobila veliki broj priznanja i nagrada.

Pored toga poznate su i pesme „Ej, ludi Stojane“, „Obraše se vinogradi“, „Zapiši u svom srcu“, „Svekrvo bre“ i mnoge druge.

Učestvovala je na mnogim muzičkim svečanostima i festivalima, npr. 1979. je učestvovala na BEMUS kao vokalni solista . Učestvovala je u mnogim TV emisijama muzičkog karaktera, npr. 1986. imala je emisiju u serijalu „Moj koncert“, zatim 1984. u emisiji „Zvuci prijedorske harmonike“ posvećenoj harmonikašu Dušanu Radetiću iz Prijedora itd.

Dobitnik je majstorskog pisma za životno delo, u Nišu decembra 2005, priznanja koje dodeljuje Udruženje zanatlija u okviru manifestacije „Umetnici, zanatlije za niške meraklije“. Tom prilikom Vasilija je izjavila „Različito su me do sada nazivali – doajenom i prvakom, ali nikada majstorom“.

Zvanje istaknutog umetnika je stekla 1980. godine. Dobitnica je Estradne nagrade Srbije (1978) i Estradne nagrade Jugoslavije (1983). Bila je predsednik Udruženja estradnih umetnika Beograda. 2007. snimila je sa ansamblom Teodulija kosovsku pesmu „Ječam žela“ u drugačijem aranžmanu. Posle kratkotrajne bolesti preminula je 2011. godine u svom porodičnom domu u Beogradu.

Izvor: Wikipedia