Vatra

Vatra je virovitički rock, pop sastav koji je osnovan 1999. godine.

Svoj prvi CD objavili su 1999. godine pod nazivom Između nas. Ovim albumom bili su nominirani na novinarskoj rock nagradi “Crni mačak” 2000. godine u kategoriji za nadu godine. 2002. godine potpisali su ugovor s diskografskom kućom Dallas Records, i iste godine objavili album Anđeo s greškom. Slijedi niz izdanja, a 2008. godine objavljuju svoj peti studijski album Sputnik na kojem su producenti bili Jura Ferina i Pavle Miholjević.

Članovi

 • Ivan Dečak – vodeći vokal, ritam gitara
 • Irena Celio-Cega – klavijature, prateći vokal
 • Robert Kelemen – električna gitara
 • Tomislav Franjo Šušak – bass gitara
 • Mario Robert Kasumović – bubnjevi

Povijest sastava

Sastav je osnovan 1999. godine u Virovitici. 1999. godine potpisuju ugovor za izdavačku kuću Jabukaton i izdaju prvi album Između nas. Producent tog i budućih albuma Vatre je Denis Mujadžić – Denyken, kojeg sastav često ističe i kao dodatnog člana, a album je zapažen po nekoliko uspješnih singlova. Na novinarskoj rock nagradi “Crni mačak” 2000. godine ovim prvijencem bili su nominirani u kategoriji za nadu godine. Na promotivnoj turneji koja je uslijedila Vatra je odsvirala približno stotinu koncerata po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te se tako već na samom početku profilirao kao sastav koji se najbolje dokazuje na sceni.

Kronologija

 • 2000. godine, članovi Vatre počinju sa snimanjem materijala za drugi studijski album, no nakon više mjeseci snimanja, sav materijal je izgubljen u računalnoj grešci. Kompletan album, Anđeo s greškom snimljen je ponovno 2002. godine uz pomoć nove izdavačke kuće, Dallas Records, te ostaje zabilježen kao jedini hrvatski album snimljen dvaput, (osim još i grupe Fit). Producent albuma osvaja novinarsku rock nagradu Crni mačak za produkciju. Vatra s drugim albumom postiže još veći uspjeh kod šireg kruga publike i ponovno odrađuje veliku promotivnu koncertnu turneju. 1. srpnja 2003. godine kao specijalni gosti nastupili su na koncertu sastava Simple Minds u Zagrebu. S albuma Anđeo s greškom objavljeni su singlovi: “Putujem”, “Sunce”, “Srce”, “Želim biti ti”, “Dno od suza”.
 • 2004. godine izlazi i treći studijski album skupine pod nazivom Prekid programa. To je bio njihov najuspješniji album dotada. Skladbama “Anđeo s greškom”, “Gorim”, “Privremeno nedostupan”, “Unutra – van” i “Alkohol”, sastav ostvaruje prva mjesta na nacionalnim TV i radijskim top ljestvicama, dok se video uradak za skladbu “Privremeno nedostupan” (režija Radislav Jovanov Gonzo) pojavljuje na Britanskom MTV-u. Tiraža albuma tiskana je dva puta, a video uradak za skladbu “Gorim” u režiji Gonza nominiran je za nagradu Porin. Turneja poprima široke razmjere, pa Vatra odrađuje mnogobrojne i uspješne koncerte.
 • 2006. godine Vatra objavljuje album pod nazivom Aritmija. Producent albuma i dalje je Denyken, a izdavačka kuća Dallas Records. Album je nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji rock album godine, a Vatra svojim energičnim nastupom na dodjeli biva proglašena za najuzbudljiviji trenutak te diskografske nagrade. Slijede dvije turneje. Prva je nazvana Vatra vs Ramirez, koju otvaraju krajem 2006. godine koncertom u prepunoj zagrebačkoj Tvornici, te nakon toga slijedi turneja u kojoj sastavi obilaze čitavu Hrvatsku i bilježe veliki uspjeh. U drugoj pod imenom Vatreno & Pepsi ljeto 2007, Vatra po prvi puta odlazi na sponzoriranu turneju, kojom obilaze kompletnu obalu Jadrana. Uspješnu turneju zatvaraju koncertom u zagrebačkom klubu Aquarius. S albuma su objaveljni singlovi “Ruska”, “Mornarska majica”, “Lak za nokte”, “Miss” i “Privatni pakao”.
 • 2008. godine Vatra objavljuje svoj peti album nazvan Sputnik, na kojem sastav radi značajni zaokret u zvuku. Kao producenti odabrani su Jura Ferina i Pavle Miholjević (pokretački dvojac zagrebačke skupine Svadbas). Album je dobrim djelom snimljen analogno, a već po objavljivanju odlično je prihvaćen kod glazbenih kritičara i publike. Skladbe koje su prve objavljene kao singlovi su “John Travolta” i “Eskim”. Video uradak za skladbu “Eskim”, djelo je Filipa Filkovića Philatza, koji je inače zadužen za kompletni vizualni identitet Vatre (službeni web, cover za Sputnik, koncertni plakati i drugo), plijeni pozornost, te kao i tek objavljeni Sputnik dobiva odlične kritike.
 • 2011. godine Vatra objavljuje šesti studijski album “Ima li budnih”. Predstavljaju ga pjesmama “Tremolo” feat. Damir Urban, “Ima li budnih” feat. Ljubica Gurdulić (Svadbas), “Plima adrenalina”… Produkciju ponovno potpisuju Jura Ferina i Pavle Miholjević.
 • 2013. objavljen je EP “VT”. Album sadrži rearanžirane uspješnice grupe Vatra koje su već objavljene na prethodnim albumima. Na albumu se nalazi šest pjesama: “Vrati se” (EP version), “Bilo je dobro dok je trajalo” (EP version), “Gorim” (EP version), “Tebi u lice” (EP version), “00:50” (EP version) i “Tremolo” (all the woods rmx). Album je nagrađen Porinom u kategoriji alternativne glazbe.
Izvor: Wikipedia

 1. Vatra – Mišolovka
 2. Vatra – Igle
 3. Vatra – Saturn
 4. Vatra – Kraj
 5. Vatra – Tango
 6. Vatra – Zaboravim
 7. Vatra – Zmajevi na vjetru
 8. Vatra – Ranjeni
 9. Vatra – Jantar
 10. Vatra – Vedro
 11. Vatra feat. Ljubica Gurdulić – Ima li budnih
 12. Vatra – Limunova kora
 13. Vatra – Kamikaze
 14. Vatra – Plima adrenalina
 15. Vatra – Beduini
 16. Vatra – Vojska od terakote
 17. Vatra – Mašine
 18. Vatra – Oproštaj
 19. Vatra feat. Damir Urban – Tremolo
 20. Vatra – Zadnja
 21. Vatra – Svjetla i sirene
 22. Vatra – John Travolta
 23. Vatra – Eskim
 24. Vatra – Glava kojom ne razmišljam
 25. Vatra – 00:50
 26. Vatra – Bioritam
 27. Vatra – Odbrojavanje
 28. Vatra – 2 akrobata
 29. Vatra – Bingo
 30. Vatra – Sputnik
 31. Vatra – Aritmija
 32. Vatra – Boljeg za sebe
 33. Vatra – Ruska
 34. Vatra – Mornarska majica
 35. Vatra – Lak za nokte
 36. Vatra – Glupost
 37. Vatra – Miss
 38. Vatra – Privatni pakao
 39. Vatra – Omerta
 40. Vatra – Kraj predstave
 41. Vatra – Intro
 42. Vatra – Krvave oči
 43. Vatra – Jedno
 44. Vatra – Java
 45. Vatra – Alkohol
 46. Vatra – Gorim
 47. Vatra – Tebi u lice
 48. Vatra – Anđeo s greškom
 49. Vatra – Unutra-van
 50. Vatra – Privremeno nedostupan
 51. Vatra – Hladan
 52. Vatra – Sunce
 53. Vatra – Putujem
 54. Vatra – Želim biti ti
 55. Vatra – Između nas
 56. Vatra – Čuvam te
 57. Vatra – Dno od suza
 58. Vatra – Reinkarnacija
 59. Vatra – Srce
 60. Vatra – Ako moraš
 61. Vatra – Ti kao ljubav
 62. Vatra – Sve dok nebo ne postane more
 63. Vatra – Daleko je raj
 64. Vatra – Samo Bog zna
 65. Vatra – Ne vjeruj nikome
 66. Vatra – Bilo je dobro dok je trajalo
 67. Vatra – Ti znaš gdje se krije milost
 68. Vatra – Tvoja ljubav
 69. Vatra – L.A.
 70. Vatra – Probudi me
 71. Vatra – Vrati se
 72. Vatra – Ukleti Holandez
 73. Vatra feat. Massimo – Nama se nikud ne žuri