Vice Vukov

Vinko Vice Vukov (Šibenik, 2. avgust 1936 — Zagreb, 24. septembar 2008) je bio hrvatski pevač i političar. Dva puta je predstavljao Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije. Posle je bio učesnik Hrvatskog proljeća, posle čega mu je bilo zabranjeno da nastupa.

Rođen je 2. avgusta 1936. godine u Šibeniku.

Šezdesetih godina XX veka je bio jedan od najpopularnijih pevača u Jugoslaviji. Pojavio se na Pesmi Evrovizije 1963. sa pesmom Brodovi i na Pesmi Evrovizije 1965. sa pesmom Čežnja, ali nije postigao značajniji uspeh.

Godine 1972, nakon Hrvatskog proljeća, jugoslovenske vlasti su ga označile kao nacionalistu pa su mu zabranjeni javni nastupi a sve njegove ploče su povučene iz prodavnica.

Album sa novim pesmama, ali bez njegovog imena, pojavio se 1989. godine u hrvatskim prodavnicama, signalizujući političke promene.

Nakon uvođenja višestranačkog sistema u Hrvatskoj, Vice Vukov je postao član Socijaldemokratske partije Ivice Račana. Nakon nekoliko pokušaja, 2003. postaje saborski zastupnik. Godine 2001. predložen je za ambasadora Hrvatske u Švajcarskoj.

Dana 17. novembra 2005, silazeći niz stepenice zgrade Sabora, Vice Vukov se spotakao i pao, doživevši tešku povredu glave. Odmah je zbrinut i izvršena je operacija. Marta 2006. njegovi doktori su izjavili da se nalazi u trajnom vegetativnom stanju, bez šansi za oporavak.

Preminuo je 24. septembra 2008. godine u Zagrebu.

Izvor: Wikipedia