Viktorija

Snežana Mišković, poznata i kao Viktorija (Vučitrn, 19. decembar 1958), jugoslovenska je i srpska rok pevačica. Svoju muzičku karijeru započela je sa grupom Aske, sa kojom je izdala tri albuma i učestvovala na Evrosongu, a proslavila se kao pevačica i frontmen grupe Viktorija, koju je osnovala 1986. godine. Sa ovom grupom izdala je četiri albuma, a krajem devedesetih godina prošlog veka je, nakon što se grupa razišla, nastavila solo karijeru koristeći upravo ime grupe kao svoje umetničko ime, po kome je i danas prepoznatljiva. Kao solo umetnica, Viktorija je izdala svega nekoliko singlova, a svoj oproštajni koncert održala je 2014. godine u Sava centru, nakon čega se je povukla sa medijske scene i trenutno uglavnom komponuje pesme za druge pevače.

Detinjstvo i muzički počeci

Rođena je 19. decembra 1958. godine u Vučitrnu, na Kosovu, od roditelja prosvetnih radnika, gde je i provela svoje detinjstvo. Sa četiri godine je počela da svira harmoniku, sanjala o Beogradu i rokenrolu, igrala balet u osnovnoj školi u Kosovskoj Mitrovici i pohađala muzičku školu u kojoj je svirala klavir. Ekonomski fakultet u Beogradu upisala je 1976. godine, kada je i došla u Beograd i postala deo KUD Krsmanović, gde je pevala, a kratko je bila član grupe Pop polifonija.

Aske

Muzičku karijeru je počela kao članica grupe Aska, sa Izoldom Barudžijom, Snežanom Stamenković i Suzanom Perović. Prvi singl ove grupe bio je Halo, halo sa kojim su nastupale na evrovizijskom takmičenju u Engleskoj gde su osvojile 14. mesto. Nakon Evrovizije su, u okviru kulturne razmene, nastupale i u Keniji. Iste godine, grupa je za izdavačku kuću Jugoton objavila album Disko rok, a dve godine kasnije su objavile poslednji album pod nazivom Katastrofa. Grupa se razišla 1986. godine.

Viktorija

Krajem iste godine, Snežana je snimila pesmu Šarene ulice, a ubrzo potom je osnovala grupu po imenu Viktorija, a po imenu te grupe je većina današnje publike i zna. Grupa je 1988. godine debitovala albumom Spavaćeš sam, koji je izdao PGP-RTB. U tom periodu, grupa je sarađivala sa poznatim rok muzičarima poput Bore Đorđevića i Milana Mladenovića. Godine 1989. izabrana je i za najbolju rok pevačicu, a već sledeće godine je na MESAM-u dobila status pevačice godine. Tokom 1990. godine učestvovala na Jugoslovenskom izboru za Evrosong, gde se predstavila pesmom Rat i mir.

Naredne, 1991. godine, grupa Viktorija je, takođe u saradnji sa PGP-RTB objavila album Ja verujem, a na albumu su se kao gosti pojavili Zoran Kiki Lesendrić i Dino Dvornik, sa kojim je uradila duet Od Splita do Beograda. Pesme su bile veoma slušane, a ploča je dostigla dijamantski tiraž. Svoj prvi solistički koncert imala je u Sava centru 1992. godine, a jedan od gostiju bio je i Zdravko Čolić. Ubrzo nakon toga je izašao i kompilacijski album pod nazivom I ništa više.

Album Ja znam da je tebi krivo objavila je 1995. godine za izdavačku kuću ITMM, na kom se nalazi i nekoliko obrada, a jedan od autora pesama bio je Rambo Amadeus. Tokom postojanja, kroz grupu je prošlo dosta muzičara, a među njima je i Aca Lukas, koji je u jednom periodu svirao klavijature. U narednom periodu, bend je prestao da postoji, a Snežana je nastavila da nastupa kao samostalna umetnica, zadržavši ime grupe kao svoje umetničko ime.

Solo karijera

Viktorija je 2000. godine otpevala numeru za film Senke uspomena u kome su, između ostalih, glumili Radmila Savićević, Sonja Savić, Bata Živojinović, Nikola Kojoi drugi. Nakon duže medijske pauze, Viktorija je 2005. godine učestvovala na Beoviziji, predstavljajući se pesmom Kaži sestro, sa kojom je osvojila šesto mesto.

Tokom 2010. godine Viktorija je u Nju Orleansu snimila dve pesme sa muzičarem Erlom Tunom, a bilo je i planirano da izda album za američko tržište, međutim, od toga se odustalo. Godine 2013. promovisala je svoj singl Spas, a iduće godine održala je svoj oproštajni koncert u Sava centru, na kom je otpevala neke od svojih najvećih hitova kao što su Arija, Daj, ne pitaj, Barakuda, Rat i mir, Samo teraj ti po svome, Ljubav je samo reč i drugi. Koncert je posvetila svojoj ćerki, koja je želela da je vidi na bini.

Viktorija je u avgustu 2015. godine u jednom intervjuu izjavila da pesma Uptown Funk, koju izvode Bruno Mars i Mark Ronson, sadrži 80% njene numere Ulice mračne nisu za devojke koju je snimila 1984. godine. Ovu vest su čak preneli i neki britanski mediji, ali je pevačica odustala od tužbe, navodeći da joj je za to potrebno dosta novca.

Učešće u rijaliti emisijama

Viktorija je septembra 2009. godine postala učesnica prvog serijala rijaliti programa „Farma”, u kom je osvojila peto mesto.

Godine 2010. Viktorija je bila jedan od učesnika kulinarske emisije „Prvi kuvar Srbije”, a tokom 2017. godine je učestvovala u prvoj sezoni rijaliti-šoua „Zadruga”.

Privatni život
Viktorija danas živi i radi u Beogradu. Godine 2008. dobila je ćerku Taru, a krajem 2014. godine pevačica se povukla sa medijske scene i danas se povremeno pojavljuje u javnosti. Razlog za povlačenje bio je taj što, prema njenim rečima, muzika kojom se ona bavi ne donosi novac, pa umesto toga sada uglavnom komponuje za druge pevače. Bira gde će se pojaviti i ne pristaje na intervjue sa svakim. Vatreni je pobornik rokenrola i borac za ponovni povratak roka na snagu.

Izvor: Wikipedia