Vinko Coce

Vinko Coce (Trogir, 22. prosinca 1954. – Split, 27. listopada 2013.) bio je hrvatski pjevač, tenor.

Mladost

Vinko Coce dolazi iz jedne od najstarijih obitelji sa čiovske strane današnjeg Trogira. Prema povijesnim izvorima, preci obitelji Coce su se ovdje nastanili još u 16. stoljeću.

Na Cocu je od rane mladosti utjecala blizina grada Trogira i usmjeravala ga na glazbu mediteranskog suzvučja. Cocina glazbena nadarenost zamijećena je već u osnovnoj školi. Sa 13 godina dopunjuje solfeggio kod maestra Marinka Lukasa, satovima za klarinet, a sa 15 godina kao tenor pjeva u vokalnom kvintetu Mali kanti, osnovanom s ciljem izvođenja malih glazbenih formi iz 15. i 16. stoljeća: villanela, frotolla itd.

Klapa Trogir

Nakon završene Obrtne škole radi u trogirskom brodogradilištu. Njegov interes za glazbom raste, pa 1972. započinje suradnju s klapom Trogir, uz koju će ostati sve do početka samostalne karijere. Klapski angažman započinje kao prvi tenor, a kasnije se razvija u tenora solista. Kroz klapsko pjevanje surađuje s vrsnim pedagozima i glazbenicima kao što su Ljubo Stipišić, Josip Veršić, Eduard Tudor, Silvije Bombardelli, Nikola Žličar, Duško Tambača, Loris Voltolini, Nikola Buble, Joško Ćaleta i drugi.

Paralelno s pjevanjem u klapi, Coce razvija svoj glazbeni talent u glazbenoj školi “Josip Hatze” u Splitu, na odjelu solo pjevanja kod prof. Branke Ristić. Školu uspješno završava koncem osamdesetih godina. Godine 1983. primljen je za zborskog tenora u profesionalnom mješovitom zboru HNK-a u Splitu. Ondje sljedećih 5 godina intenzivno i uspješno pjeva cjelovit operni repertoar. Istododobno nastavlja rad u klapi Trogir. U tom je razdoblju Coce često pjevao pojedine tenorske dionice i u HNK u Zagrebu, kao asistent glavnim tenorskim ulogama. Najveće priznanje dolazi prihvaćanjem asistencije u zboru Teatra Comunale iz Firence, gdje u operi Boris Godunov, izvedenoj pod ravnanjem maestra Seiji Ozawe, pjeva u krugu Luciana Pavarottija.

Samostalna karijera

Samostalnu karijeru Vinko Coce započinje 1991. godine, pjevajući zabavnu glazbu. To, nažalost, donosi prekid suradnje s klapom Trogir, koja dijelom i zbog toga prestaje s radom 1995. godine. U Domovinskom ratu nastupa diljem zemlje i inozemstva na raznim skupovima prosvjeda protiv rata i potpore braniteljima te na mnogim humanitarnim koncertima.

Krajem 1991 zahvaljujući glazbeniku Miroslavu Miši i klavijaturisti grupe Tutti Frutti iz Trogira, započinje suradnju s Nenom Ninčevićem i Joškom Banovom, što rezultira i prvim estradnim uspjehom 2. nagrada stručnog žirija Vinka Coce i Tomislave Miše na Splitskom festivalu s pjesmom “Da je meni s tobom kroz Pasike. 1993. snima svoj prvi album, Mirno spavaj, ružo moja, koji je donio i nekoliko hitova. Te godine osvaja i Grand Prix na Splitskom festivalu zabavne glazbe s pjesmom “Sićaš li se, Lungomare”. Godine 1994. nastupa na Dori s pjesmom “Zlato moje”. Uskoro dolazi i nominacija za Porin, za pjesmu “Kora kruha u vinu”. Nagradu doista i dobiva, zajedno s Klapom Trogir, i to kao priznanje za rad na polju njegovanja i unaprijeđenja tradicionalnog klapsko-dalmatinskog pjevanja.

Ovi su mu uspjesi osigurali popularnost na nacionalnoj razini.

Ponovno okupljanje klape Trogir

Godine 2002., klapa Trogir se ponovno okuplja na 40. godišnjicu djelovanja, što je obilježeno monografijom “Povratak iskonu”, autora Stanka Geića. Klapa nastavlja daljnje obrade glazbenih djela iz ciklusa Narodno blago grada Trogira, u okrilju KUD-a Kolo.

Zbog uspješne solističke karijere, Coce 2000. postaje članom Hrvatske glazbene unije, te dobiva status slobodnog umjetnika. Pored toga, Coce je stalni član komornog zbora samostana benediktinki i sv. Nikole u Trogiru.

U lipnju 2003., u Trogiru je organiziran samostalni koncert “Vinko i prijatelji”, na kojem nastupaju i Oliver Dragojević, Klapa Trogir, klapa Tragos i, kao pratnja, grupa Delfini.

U kolovozu 2003., Coce organizira predstavljanje svjetskih, manje poznatih tenora, pod nazivom “Prvo međunarodno natjecanje mladih tenora”, uz medijsku pozornost i pokroviteljstvo predsjednika RH Stipe Mesića.

Smrt

Umro je 27. listopada 2013. u KBC Split oko 1 sat ponoći. Loše zdravstveno stanje ga je poćelo mučiti od svibnja te godine.

Izvor: Wikipedia

 1. Vinko Coce – A ča san ti bidan učinija
 2. Vinko Coce – Ane, jel te baca
 3. Vinko Coce – Bandire od svile
 4. Vinko Coce – Da je meni s tobom kroz pasike
 5. Vinko Coce – Daleko je srce
 6. Vinko Coce – Dalmacija, more, ja i ti
 7. Vinko Coce – Dalmacijo, sve ti cvitalo
 8. Vinko Coce – Dalmatinac
 9. Vinko Coce – Dalmatinko crno oko moje
 10. Vinko Coce – Dite sa škoja
 11. Vinko Coce – Domenika
 12. Vinko Coce – Domovino moja
 13. Vinko Coce – Dva bracanina
 14. Vinko Coce – Gajeta
 15. Vinko Coce – Hej, živote moj
 16. Vinko Coce – Izliči mi dušu pismo
 17. Vinko Coce – Južnjaci
 18. Vinko Coce – Kada umren umotan u bilo
 19. Vinko Coce – Klapa i pisma
 20. Vinko Coce – Koliko te na rastanku volim
 21. Vinko Coce – Kora kruha u vinu
 22. Vinko Coce – Lungo Mare
 23. Vinko Coce – Ljubav je ka i cvit
 24. Vinko Coce – Mama, adio
 25. Vinko Coce – Marija
 26. Vinko Coce – Mi pivamo po domaću
 27. Vinko Coce – Mirno spavaj, ružo moja
 28. Vinko Coce – Na Neretvu misečina pala
 29. Vinko Coce – Najdraže moje
 30. Vinko Coce – Najlipša si, zemljo moja
 31. Vinko Coce – Nedija
 32. Vinko Coce – Nek te sunce zlati
 33. Vinko Coce – Neka zapiva moja Dalmacija
 34. Vinko Coce – Ništa nije važno
 35. Vinko Coce – Noć u Saldunu
 36. Vinko Coce – O more duboko
 37. Vinko Coce – Odriši mi dušu
 38. Vinko Coce – Okruk selo
 39. Vinko Coce – Partili su brodi
 40. Vinko Coce – Pisma starog slavuja
 41. Vinko Coce – Pjesma ostaje
 42. Vinko Coce – Plovi barka, duboko je more
 43. Vinko Coce – Poša bi u pope
 44. Vinko Coce – Ribar plete mrižu svoju
 45. Vinko Coce – Ribara starog kći
 46. Vinko Coce – Ribari
 47. Vinko Coce – Serenada
 48. Vinko Coce – Sićaš li se lungo mare
 49. Vinko Coce – Siti se kad ostariš
 50. Vinko Coce – Smokva
 51. Vinko Coce – Srce moje nemoj zaplakati
 52. Vinko Coce – Srce ti je stina
 53. Vinko Coce – Sto mandolina
 54. Vinko Coce – Sve ti dajem za lipotu
 55. Vinko Coce – Sve za jubav
 56. Vinko Coce – Ta divna Splitska noć
 57. Vinko Coce – Ti si cvitak
 58. Vinko Coce – To je moj put
 59. Vinko Coce – Tri prolića
 60. Vinko Coce – U more zaljubljen
 61. Vinko Coce – U zaljevu malom
 62. Vinko Coce – Volin te Hajduče
 63. Vinko Coce – Vilo moja
 64. Vinko Coce – Zemljo moja
 65. Vinko Coce – Zlato moje