Vojko V

Puno ime: Andrija Vujević
Godina rođenja: 19. januar 1985.
Država: Hrvatska
Mesto: Knin
Aktivni period: 1999 -

Andrija Vujević, poznatiji kao Vojko V, Vojko Vrućina i Nebu (Knin, 19. januar 1985), hrvatski je reper i bivši član grupa Dječaci i Kiša metaka.

Andrija Vujević je rođen 19. januara 1985. godine u Kninu. Muzikom je počeo da se bavi 1999. godine, kada je u Splitu krenuo da pravi prve demo snimke. Nakon gostovanja Zonda 2000. godine u splitskoj hip hop emisiji, Andrija je, zajedno sa Ivom Sivim, splitskim reperom, kontaktirao Zonda, tako da su oni već sledeće godine gostovali u istoj emisiji i bacali fristajl u etar. Narednih godina, Andrija, tada poznat pod umetničkim imenom Nebu, i Ivo, tada poznat kao Drugi, počinju da stiču popularnost, dok se Zondo posvećuje sopstvenim hip-hop projektima. Godine 2003. snimili su, zajedno sa Vrućim psom i MC Miškom, andergraund pesmu Još trčimo ulice. Ubrzo su, nakon Zondovog dolaska u Split iste godine, Zondo i Ivo osnovali grupu Tesla Stiliti, koja je često sarađivala sa Nebuom, pa su tokom 2004. godine snimili pesme Bek in d dejs 1, Nazad na ugao, Nemoš se je*at s ovim i Boli nas ku*ac šta vama piše u Vinampu. Iduće godine grupa je promenila naziv u Dječaci i njen stalni član postao je i Vojko. Prvi album sa Dječacima Vojko je objavio na jesen 2008. godine pod nazivom Drama za Dop Records/Menart, koji je 2009. godine osvojio Zlatnu kuglu za album godine. Sledeća dva albuma — Istina i Firma — objavljena su za Kroaciju rekords 2011. i 2015. godine, respektivno.

Solo karijeru započeo je 2018. godine, objavljivanjem pesme Zovi čovika januara 2018. Dva meseca kasnije izbacio je Pasta Italiana — pesmu koja predstavlja neobičnu saradnju sa Krešom Bengalkom i Tončijem Huljićem. Pesmu su inicijalno snimili Vojko i Krešo i pritom koristili sempl Huljićeve pesme Gamele, tako da je Kroacija rekords zahtevala od njih da dobiju dozvolu od Huljića za korišćenje sempla. Tonči je odobrio, ali je Vojku ukazao na to da je pesma prekratka za standardni radio format i pristao da i on učestvuje u snimanju kako bi se pesma produžila.

Treći singl pod nazivom Ne može izdat je sredinom aprila 2018. godine, čime je najavljen prvi solo album Vojko, koji je izašao 26. aprila.

Izvor: Wikipedia